Preventie burn-out (op de werkvloer)

​Preventief werken om een burn-out te voorkomen!

​Stress en een burn-out zijn aan elkaar gerelateerd: het zijn tekenen om alert te zijn. 

 • van onzekerheid naar meer zelfvertrouwen
 • van chaos naar planning en orde
 • van moe naar energiek
 • van druk zijn naar ontspanning
 • van miscommunicatie naar topcommunicatie
 • van frustratie naar beter teamwerk

Aandacht

Heeft u aandacht voor uw medewerker van wie het gedrag verandert? Heeft u tijd om u er in te verdiepen wat er aan de hand is? Het is er zo ingeslopen. Onbewust heeft u het wel opgemerkt, maar u had even geen tijd om er iets aan te doen. Door drukte en door uw eigen werkzaamheden worden signalen vaak te laat opgemerkt.

Opmerken

Globaal weet u wat er gebeurt in uw bedrijf. De taakverdeling wordt door u gemaakt. Het zijn de kleine dingen die te laat worden opgemerkt & die te groot worden voor een persoon die in de stresssituatie zit.

Eerlijkheid

Er worden vaak gesprekken gevoerd over het aanpassen of verbeteren van de werkzaamheden. Het is belangrijk om tijdens het gesprek iets persoonlijker te worden. Vaak wil de medewerker niet over persoonlijke zaken praten, omdat hij/zij vindt dat u als leidinggevende of werkgever er niets mee te maken heeft. Of hij/zij is bang dat het tegen hem/haar gebruikt gaat worden.

Persoonlijk

Dit geeft nog meer spanning en stress. Werken onder spanning en stress heeft invloed over het uitvoeren van de taken die gedaan moeten worden. Als werkgever praat u ook niet over persoonlijke dingen die thuis gebeuren. U heeft vast wel gemerkt dat dit ook invloed heeft op uw eigen functioneren.

Balans

We kunnen onze persoonlijkheid en de wereld naast ons werk niet thuislaten. We zijn nu eenmaal één persoon. Wanneer we goed gezond zijn en veel energie hebben, kunnen we dit scheiden en kunnen we ons focussen op de werkzaamheden die we leuk vinden om te doen. Zodra iets het hart raakt zijn we uit balans, het gevoel voert de overhand. Tijdelijk kunnen we als we uit balans zijn gewoon ons werk doen, maar als het te lang duurt gaat dat niet meer. Het eist al de aandacht op. Schakel een gevoel maar eens uit, dat valt niet mee. Ontkennen heeft al helemaal geen effect. Er is een conflict ontstaan, een conflict in jezelf.

Dat we een strijd voeren van binnen geeft spanning en stress met vaak een burn-out tot gevolg. Het waarom en wat de aanleiding hiervan is, is vaak heel onduidelijk.

De mooie en heldere CanDo Methode™ gaven inzichten in vastzittende denkpatronen. Voor mij was het echt een eye-opener dat jij met deze methode ( onbewuste ) negatieve overtuigingen letterlijk op tafel legt.

Bij psychologische testen wordt er gevraagd positieve en negatieve dingen van jezelf te benoemen. Dat is wel even heel iets anders dan je gevoel en emotie!​

Mara van der Tol

Nee zeggen

Personen die hier mee te maken krijgen zijn vaak mensen die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen; ze nemen de verantwoordelijkheid heel zwaar, kunnen moeilijk loslaten. Nemen hun werk mee naar huis, werken over wanneer het hen gevraagd worden. Komen ’s morgens erg vroeg op het werk en hebben van alles bedacht om ‘iets’ op te lossen of te veranderen. Ze voelen zicht te thuis in het bedrijf.

Verhouding

Fijn natuurlijk dat ze zo met hun werk bezig zijn, maar de balans mist. Inzet is prima, het werk op de werk-vloer laten is beter. Wat niet wil zeggen dat het niet goed is om er thuis eens over na te denken, als het maar in de juiste verhouding is.

Signalen om een burn-out te herkennen:

 • migraine
 • vaker ziek
 • vage klachten
 • meer vergeten
 • lusteloosheid
 • gelatenheid
 • vermoeidheid
 • slecht slapen, te laat komen
 • gebrek aan daadkracht, visie
 • denken in problemen, onmogelijkheden
 • negativiteit
 • onoplettendheid
 • geïrriteerdheid, kort lontje
 • opmerkingen verkeerd opvatten
 • gefocust op het niet goed zijn en doen.
 • gewichtsverandering
 • niets zeggen in de vergaderingen, want wat heb ik nu voor belangrijks te vertellen?

De boven genoemde punten lijden tot psychische en lichamelijke klachten, begrijpen waarom je even anders reageert dan je collega’s is een begin. CanDoCoaching begeleidt mensen op de werkvloer op het persoonlijke vlak. Er wordt naar de hele persoon gekeken, geluisterd, aandacht aan de persoon geschonken, men kan het hart even luchten. Waarbij ook naar de patronen van de werknemer gekeken wordt. Wat wordt steeds herhaalt? Komt steeds weer aan de orde? Welk gevoel is in conflict met een ander gevoel? Ben ik niet goed genoeg of ben ik waardevol om mijn mening te durven uiten?

Iedereen beleeft en ervaart de begrippen onzekerheid en zelfvertrouwen anders. Niemand kan zeggen zo moet je je niet voelen. Als het gevoel er is, dan is de enige die hier wat aan kan doen de persoon-zélf. CanDoCoaching is gespecialiseerd emoties en gevoelens. Er word geluisterd naar dat wat er juist niet gezegd wordt. Dit wordt naar het bewustzijn gebracht en zichtbaar gemaakt, zodat het begrepen kan worden. Dat wat we niet zeggen is de grens tussen onzekerheid en zelfvertrouwen .

Heeft u een medewerker waarvan u denkt dat er aan hem of haar meer aandacht geschonken worden? Neem dan contact met mij op.

“Hoe je door het benoemen van emoties van ‘in de knoop’ naar ‘bruisend’ kan gaan in twee uur is wonderbaarlijk”.

Henderien Nieuwhof

Respect en privacy staan bovenaan. Aandacht voor de medewerker. Hem/haar duidelijk maken wat niet duidelijk is, zodat er orde in de chaos (van het gevoel wat niet begrepen wordt) komt.

Zo kan voorkomen worden dat gespannenheid in stress wordt omgezet en dat stress wordt omgezet in een burn-out! Het gevoel op tafel leggen. Door zichtbaarheid wordt alles duidelijk.

Meten is weten! Dat je dat ook kunt met gevoelens is een nieuwe methode die snelle resultaten geeft.

In balans zijn van binnen heeft effect op het resultaat naar buiten. Nog even de voordelen en de effecten op een rij:

Aandacht geeft focus, geeft betere resultaten.
Het beïnvloedt de prestatie, gezondheid, team-communicatie, alertheid en oplettendheid.

CanDoCoaching en Margje van der Lei.
Mijn naam is Margje van der Lei. Ik ben mijn bedrijf CanDoCoaching gestart in 2011. Gedurende de eerste jaren heb ik diverse methodes ontwikkeld, omdat ik zelf niet verder kwam met de al bestaande methodes. Het innerlijke conflict is heel specifiek uitgediept; daardoor is de CanDo Methode™ en het 4GProcesModel™ ontstaan. De ervaringen en de resultaten met deze methode zijn bij mijn cliënten zowel effectief als simpel gebleken.

Neem vrijblijvend contact op met Margje van der Lei, CanDoCoaching.
E-mail: info@candocoaching.nl
Telefoonnummer: 0512 522 7880512 522 788