Gezondheid

Gezondheid is één van de belangrijkste thema’s of het belangrijkste thema in je leven.

Gezondheid

Invloed

Gezondheid is van invloed op alle andere levensthema’s; dit merk je vooral wanneer je gezondheid niet optimaal is. Niet gezond zijn heeft invloed op je leven en ook op je emoties en gevoelens.

Emoties en gevoelens

Emoties en gevoelens vertellen je dat je naar jezelf moet kijken; naar de manier waarop je voor jezelf zorgt (bijvoorbeeld voor wat betreft voeding, beweging en je gedrag). Je lichaam of geest geeft aan dat er iets niet goed gaat. Over welke grens ga jij steeds heen? Wat kun je of wil je niet zien? Is het tijd om de bescherming van je lichaam die jou belemmert, los te laten? Ben je zover dat je anders over een situatie kan denken?

Stress

Geestelijke pijn zet zich om in lichamelijke pijn; het zit vast; het stroomt niet meer. Wanneer je kijkt naar jezelf en de patronen die vaak voorkomen, zal je ontdekken dat daar een belemmering zit. Je hebt hulp nodig om die belemmering op te heffen, omdat je er zelf niet bij kunt komen. Je lichaam zal er alles aan doen om je te beschermen.

“Depressie is veeleer geen ziekte, maar de situatie van een gezond mens in een vastgelopen toestand..”.

Luisteren

Lichamelijke pijn ervaar je wanneer je niets met je geestelijke pijn doet. Het uit zich dan in lichamelijk ongemak, zodat je er op gewezen wordt om even tijd voor jezelf te nemen. Luisteren naar je lichaam is heel belangrijk, maar dat hebben we niet geleerd.

Als we niet naar ons lichaam luisteren, geeft ons lichaam ons andere signalen. Kleine waarschuwingen zoals bijvoorbeeld het hebben van een verstuiking, je futloos voelen of hoofdpijn of spierpijn hebben, zijn vaak aanwijzingen dat je naar je lichaam moet luisteren Negeer je dit, dan kan het zich uiten in langdurigere klachten.

Protesteren

Herkennen, erkennen en accepteren zijn belangrijk bij het ervaren van emoties en gevoelens; wanneer je dit onderdrukt gaan ze protesteren. Ze zijn er, dus geef het maar toe. Negatieve emoties en gevoelens mogen er vaak niet zijn; we duwen ze van ons af door te denken. Maar ze zijn er wel degelijk. Hierdoor ontstaat een innerlijk gevecht: negatief en positief. Een strijd om erkenning.

Met de CanDo Methode™ worden de emoties en gevoelens zichtbaar gemaakt.
Met het 4G procesmodel ga je de stappen zetten.