Tijdmanagement

TimeManagement is niet alleen een management term,
het beïnvloedt je leefwijze.

Timemanagement

​Tijdsindeling

De tijd gaat door. Of je nu iets negeert of steeds maar uitstelt, op het laatst komt het toch weer op je bord. Als je iets onplezierigs uitstelt, ben je in strijd met jezelf, met je gevoelens. Je komt het overal weer tegen. Elke keer moet je er weer aan denken; op de meest onmogelijke momenten wordt je er aan herinnerd.

Uitstellen

Moe word je ervan..! Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op de een of andere manier kom je er steeds onderuit en schuif je het weer voor je uit. Er is weer een dag voorbij en het is nog steeds niet gedaan, je blijft het uitstellen. Wat denk je? Zijn er emoties en gevoelens bij betrokken die je ergens aan herinneren; aan iets wat je niet leuk vond? Een anker?

Ergernis

Je kunt er net zolang mee doorgaan totdat je schoon genoeg hebt van je eigen gedrag. Je begint je aan jezelf te ergeren en de omgeving helpt je een handje mee. Zijn zij het ook zat? Ze zijn zich er waarschijnlijk helemaal niet van bewust, maar omdat jij zo duidelijk vastzit en er genoeg van hebt, kan het zijn dat je alles daarop betrekt. Elk woord of iedere zin die jij anders interpreteert, slaat natuurlijk op jouw situatie. Wat gebeurt er? Barst de bom of ga je hulp vragen?

Regelen

Neem het voorbeeld van de vakantie: je hebt vrij vanaf dag 1. Maar je bent nog in de ‘flow’ van je werk. Je moet nog dingen regelen; de administratie nog even afronden voordat je op vakantie kunt. Je wilt nog even de puntjes op de i zetten; dan is het allemaal afgehandeld.

Moeten

Kortom: je vakantie is begonnen, maar het besef is nog niet. In je hoofd ben je nog druk met van alles. Er spelen verschillende emoties en gevoelens, waarom je niet gelijk kan schakelen, jouw aan /uit knop werkt vertragend. Vooral wanneer er pijn achter zit. Bij het uitstellen heb je vaak een niet leuke associatie met de vorm, of het doen. De vorm betreft dat wat er moet gebeuren en het doen roept een reactie op van vroeger. Vroeger kon je het best omdat je altijd dingen moest doen; nu heb je weerstand omdat je juist iets móet doen. (terwijl je het stiekem toch wel leuk vindt om te doen), maar het is dat moeten waardoor je het uitstelt.

Met de CanDo Methode™ worden emoties en gevoelens zichtbaar gemaakt.
Met het 4G procesmodel ga je de stappen zetten.

​​Lees meer over de levensthema's: